keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Eurovision # flashback ~ i evighet ♪ EUROVISION 1996

Norjan näyttää julkaisseen päivän aikana kauden artistityrkkynsä, 15 sekunnin biisinäytteineen.
_Norjan viisufinalistit 2015_ [NRK:n sivu]. Aiemmista vuosistaan poiketen, tällä kertaa Norjassa kisataan edustajuudesta samantien eli suoraan finaaliin ilman semifinaaleita. Norja rikkoo traditioaan silläkin, että Euroviisujen 60.vuotisvuotta juhlistaakseen finaalissaan on läsnä orkesteri. En tiedä kauanko tarkalleen, mutta siitä lienee jo parinumeroinen määrä vuosia, kun Euroviisuista skipattiin orkesterin.

Norjan tyrkkyanti vuosimallia 2015 ei päällimmäisfiiliksenä sano eikä kutita mihinkään suuntaan. Artistit ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta neverheard-osastoa eikä biisinäytteistäkään erottunut ykskään sellaisesti, että sen päätymistä Norjan edustajaksi erityisemmin toivoisin. Vaan mainitsemani poikkeus onkin sitten sen tason viisuveteraani ja niitä artisteja, joiden uraa olen pitänyt silmällä 80-luvulta lähtien.

Ihan älyttömän makee ylläri todeta Bettanin olevan taas iskussa! Muu maailma tunnistanee hänet v. 1985 Norjan viisuvoittoisen duon toisena osapuolena tai sitten tästä tyrkystään vuodelta 1996, jolloin sijoittui toiseksi kappaleellaan "I evighet".
Elisabeth Andreassen on viisuillut muinakin kertoina, joista ensimmäisensä yhteydessä olen itse hänet oppinut tuntemaan. En tosin muista hänen suhteensa mitään erityisempää v. 1982 Euroviisuista, jossa hän edusti Ruotsia duetossa The Chips. Sen sijaan muistan olleeni innoissani Norjan viisuvoitosta v. 1985. Svengaava voittobiisinsä iski ja osui sellaiseen suosikkiusstatukseen, että muistelen lauleskelleeni silloiselle norjalaiselle kirjekaverilleni C-kasetille version, jossa lauloin biisiä, alkuperäisen laulun soidessa taustalla. Olen elävä esimerkki, että vierasta kieltä osaa kyllä loilata, jos vaan tahtotilansa on kohdillaansa...

Elisabeth oli tullut tutuksi vuotta aiemmin, v. 1984 ostettuani viisuvoittajabändi Herrey`sien älppärin. Hän lauloi levyllä duettona Herreys-Perin kanssa ja siihen aikaan olin niin sokaistunut veljestriosta, että noteerasin kaikki artistit, jotka olivat milläänlailla bändiin kytköksissä. Muistan ostaneeni Jonna Tervomaan älppärinkin vain ja ainoastaan siksi, että tiesin siinä olevan suomenkielinen versio Herrey`s:n biisistä. Muistikuvat käytöksestäni aikana, jolloin tosissani olen jotain fanittanut on niin kaukana siitä, millaisesti tänään käyttäydyn, että varmaankin siksi en tunnista itseäni viisufani-nimityksestä. Sen sijaan Herrey`s-fani olin, ja ihan teinifanaattisella syvyydellä.

Elisabethin tämänvuotisessa viisutyrkkyilyssä on se mielenkiintoani kaikkoonuttava piirre, että hän pyrkii Viennaan duona; jonkun whatever-Torin kanssa. Mielummin haluaisin hänen kisaavan itsekseen. Mieluusti jollain yhtä upealla alltime-viisusuosikilla kuin "i evighet". Saas nähdä mitä on Norjan tämänvuotisessa finaalissa tuleva.

Se käsitys minulla on, että tämä balladinsa "i evighet" vuodelta 1996 on taviksienkin piirissä yksi isommista viisusuosikeista, Euroviisujen 60-vuotisessa historiassa. Viimeksi viisuillessaan, itsekseen Ruotsin edustajuudesta v. 2011 viisutyrkkynsä oli pettymys. Biiseistään en aina ole tykännyt, mutta artistina Bettan on ehdottomasti suurimpia suosikkejani, kolmatta vuosikymmenettä, mikä kertoo suosikkiuutensa syvyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.