torstai 8. tammikuuta 2015

ESC 2015 - tyrkyt ~ 7

Tämä on taas niitä hetkiä, kun viisuinen Ruotsi-käännynnäisyytensä näkyy ja tuntuu... Englanninkielinen viisusivusto Wiwibloggs kertoo Suomen viisubiisien ja artistinimien vuotaneen Spotifyyn:  _UMK artists leaked_ . Kun listaa lukee, sitä on vaan, että "aha, niin justiinsa", kun enimmäkseensä nimet eivät herätä ensimmäistäkään tunnistamisrefleksiä. Ainoa nimi, jonka tunnistaa on Heidi Pakarinen, mutta hänkin tuo ensimmäisenä mieleen vuosien takaisen artikkelin miehensä Mika Pohjolan tavasta järjestää maton hapsut tai miten se nyt olikaan, en muista enää. Mitenkään väheksymättä Heidin tangokuningataruutta.
Sen sijaan, kun Ruotsi julkaisi artistiensa nimilistan, siellä oli useampi tapaus, jonka tunnistin ja joka herätti kiinnostusta kuulla, millaisellahan biisillä artisti on comebackaamassa viisukarsintalavalle. Eipä siis, todellakaan, luvassa sellasita mullistusta, että seuraisin Suomen viisukarsintaa yhtään innokkaammin kuin aiempinakaan vuosina (lue: lähinnä vilkuilen Viisukuppilasta kommentointia missä mennään).
Viro on julkaissut karsintabiisinsä. _Eesti laul_ Kahden semin ehdokkaiden joukossa on aikanaan finaaliin päätyvät ja edelleen yksi heistä on voittava Viron edustajuuden Viennaan. On vaan tarjonta niin tylsää, että selvästikin Viro lähinnä tarjoaa kolmiminuttisen taustamusiikin piipahtaa jääkaapilla televisiolähetyksen aikana. Viennaan passittaisin joko "Goodbye to yesterday"n tai "Superlove"n, mutta molempia ilmankin Viennassa viihtyisi.
Moldova sen sijaan tarjoaa mallia siitä, miksi tämä muiden maiden karsintaseuraminen jaksaa pitää kyydissään; joukossa on kuunneltavaa materiaalia. _Tässä_ Youtube-linkki Moldovan yli 40 viisubiisityrkyn näytteisiin. Ei siellä mitään kauden suurinta suosikkiani ole, mutta siedettävyyden paremmalla puolella olevia tapauksia kyllä. Kiinnostusta herättää mm. Sunstroke Projektin tyrkyt, sillä bändihän edusti Olia Tiran kanssa Moldovaa v.2010kin. Oslosta tuttu saksofoni-mies kuulostaa olevan mukana "Lonely"-nimisellä biisillä, joka on linkkilistan 41. tyrkky.
Omaa kolmen minuutin hupiansa tuo nro 30 "About love", jossa biisin viehättävävyys tulee artistin englanninkielen ääntämisensä tasosta ja lyrikan herttaisuudesta.
Ihan kaikkia Moldovan tyrkkyjä en ole tsekannut, mutta kuuntelemistani tämä on suosikkini:
"Am devenit straini"ssa on jotain, joka viestii, että pidän lyriikastaan. Tiedä sitten mikä on totuus, onko tämä jonkinlainen asennebiisi. Toivottavasti pääsee jatkoon, miksei Viennaankin, niin jos vaikka joku saisi aikaiseksi englannistaa lyriikan Youtubeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.